Wanneer drukwerk na het drukken of printen wordt gesneden dan kan dat in de praktijk altijd net iets naast de beoogde snijlijn zijn. Daarom is het van belang dat de achtergrond 3mm rondom doorloopt.
Afloop/Bleed

Hieronder een ontworpen speelkaart van 88 x 63mm (pokerformaat). Op de hoeken staan de snijlijnen waarlangs gesneden zal worden. Op de 2de foto ernaast is de speelkaart net iets naast de snijlijn gesneden, iets wat in de praktijk vaak een klein beetje gebeurd. Maar zelfs de meest kleine afwijking is meteen heel duidelijk te zien door de witte rand.


kaart zonder afloop

Om dit te voorkomen moet de achtergrond dus een stukje doorlopen. Op de foto hieronder zie je dezelfde speelkaart maar dan met 3 mm rondom (de afloop). Het speelkaartje is hier dus 94 x 69mm groot maar na snijden (zie de snijtekens op de hoeken) gewoon weer keurig 88 x 63mm. Op het kaartje aan de linkerkant is middels een geel accent aangegeven welk deel de afloop is, aan de rechterkant hebben we die gele markering weggelaten aangezien die natuurlijk niet bij het ontwerp hoort.

Wanneer je over de afbeelding heen gaat met de muis dan zie je hoe het kaartje er uitgesneden uit komt te zien. Aan de linkerkant zie je de geel geaccentueerde strook nog een heel klein beetje, maar zoals je aan de rechterkant kunt zien is daar op het uiteindelijke kaartje niks meer van te zien.
(voor tablet of mobile: klik op de afbeelding. Klik op andere afbeelding voor reset)


kaart met afloop kaart met afloop

Veilige marge
Het is om dezelfde reden ook aan te raden om alle content op het speelkaartje zoals randen, tekst, icoontjes niet te dicht op de rand te plaatsen. Wanneer dat wel het geval is dan zal een kleine verschuiving bij het snijden namelijk meteen heel duidelijk te zien zijn of zelfs door de content heen lopen. Deze veilige marge is meestal dezelfde als de afloop, 3mm rondom.

Hieronder wederom 2 speelkaartjes die beide al zijn gesneden. Het linkerkaartje heeft een lichte verschuiving (dezelfde als hierboven) en in het rood aangegeven wat de veilige marge is. Het rechterkaartje is het originele kaartje en perfect uitgesneden. Op het linker kaartje zie je dat de content dichter op de rand is gezet en bij het rechterkaartje zie je dat door de veilige marge het kaartje een stuk mooier eindresultaat oplevert.


kaart veilige marge
© '24 - Uniek Bordspel | Voorwaarden | Proclaimer | PrivacyVerzendkostenContact
Uniek Bordspel Uitgeverij is onderdeel van Qarpa Solutions BV